U bent werknemer?

 

U kunt hier vragen en antwoorden vinden over uw rechten en plichten. 

Op de site vindt u algemene antwoorden, voor uw specifieke situatie kan het allemaal net iets anders liggen. Houdt u daar rekening mee.

Heeft u een vraag waar u geen antwoord op kunt vinden?  U kunt uw vraag naar me mailen en ik zal uw mail zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Misschien wilt u liever een individueel, op uw situatie toegespitst advies? Dat doe ik graag, maar daar hangt wel een klein prijskaartje aan. Ik zal u altijd vooraf aangeven wat de kosten zullen zijn. U komt nooit voor verrassingen te staan. 

Voor een vraag kunt u mij mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u liever snel even telefonisch contact? Ook dat kan.
Telefoonnummer: 053-4619377 of 06-36437303

 


 

Zwangerschapsverlof
0
0
0
s2sdefault

 

Je bent zwanger? Geweldig. Super nieuws. Gefeliciteerd.

 

Maar nu wil je natuurlijk alles weten over werken en zwangerschap.
Waar heb ik recht op, wat moet ik regelen? Wanneer mag ik stoppen met werken, betaalt mijn werkgever mijn salaris door, kan ik worden ontslagen omdat ik zwanger ben, hoe lang duurt het verlof, wat als ik een tweeling krijg?

Je kunt hier de meeste regels vinden over het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Tip: Hou deze twee verlofsoorten goed uit elkaar bij het lezen.

Je vragen over ziek tijdens of voor je zwangerschap en ontslag zal ik in een volgend blog uitleggen.

Laten we maar gewoon beginnen bij het begin. Lees je mee?  

 1. De wet

  De Wet heeft het over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Zwangerschapsverlof is de periode tot en met je bevalling, bevallingsverlof het verlof dat begint op de dag ná de bevalling.

 2. Solliciteren

  Als je zwanger bent hoef je dat niet te vertellen bij een sollicitatie en het mag ook niet worden gevraagd. Doen ze dat wel? Dan mag je zelfs ¨jokken".

 3. Wanneer mag of moet ik stoppen met werken en hoe lang duurt mijn verlof?

  Ben je gewoon lekker aan het werk? Dan komt er natuurlijk een tijd dat het werk voor jou te zwaar wordt. Ook voor het kindje is het op een gegeven moment beter dat je het wat rustiger aan doet. Je kunt verlof krijgen vanaf de zesde week voorafgaande aan de datum dat je uitgerekend bent. Vier weken voor die tijd ben je verplicht om te stoppen met werken. Je zwangerschapsverlof duurt dus meestal tussen de vier en zes weken. Daarna heb je recht op bevallingsverlof. De duur van het bevallingsverlof is 10 weken. Heb je maar vier weken zwangerschapsverlof opgenomen? Dan krijg je twee weken extra bevallingsverlof. Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof opgeteld duurt namelijk minimaal 16 weken. Verwacht je een meerling? Kijk dan even onder punt 10.

 4. Langer dan 16 weken verlof?

  Soms duur het verlof langer, bijvoorbeeld omdat je kindje later komt dan verwacht, waardoor je langer zwangerschapsverlof hebt. Stel je kindje komt twee weken later terwijl je zes weken zwangerschapsverlof had opgenomen. Je hebt dan 8 weken zwangerschapsverlof gehad, maar je krijgt ook nog 10 weken bevallingsverlof, samen 18 weken verlof. Je houdt namelijk altijd recht op het minimum bevallingsverlof van 10 weken. Kijk voor de regels van meerlingen bij punt 11.

 5. Langer bevallingsverlof?

  Soms heb je geen zwangerschapsverlof of een zwangerschapsverlof van bijvoorbeeld maar twee weken als je kindje te vroeg wordt geboren. Is dat bij jou zo? Dan krijg je de weken die je eigenlijk had ingepland als zwangerschapsverlof nu als bevallingsverlof. Je houdt namelijk altijd recht op het minimum van 16 weken verlof in totaal. Ik weet nog goed dat ik zelf mijn kindje kreeg de dag voorafgaand aan mijn zwangerschapsverlof. Veel te vroeg. Maar daardoor wel een lekker lang verlof van 16 weken.  

 6. Gespreid opnemen bevallingsverlof

  Tegenwoordig mag je je bevallingsverlof ook in delen opnemen. Dat mag nadat je 6 weken bevallingsverlof hebt genoten. De andere weken mag je dan verdelen over een periode van maximaal 30 weken. Je moet dat wel in overleg met je werkgever doen. Vraag het gespreide verlof dan uiterlijk 3 weken na het begin van je bevallingsverlof aan bij je werkgever. De werkgever heeft 2 weken de tijd om een beslissing te nemen. Hij mag alleen weigeren als het bedrijf ernstig in de problemen komt door dit gespreide verlof. 

 7. Aanvragen verlof

  Je vraagt het zwangerschaps- en bevallingsverlof aan bij je werkgever. Uiterlijk drie weken voor ingang van het verlof. Maar het is beter dit veel eerder te doen. Je werkgever wil een zwangerschapsverklaring. Deze verklaring kun je krijgen van je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Je werkgever vraagt dan namens jou de uitkering aan bij het UWV. Meestal ontvangt de werkgever de uitkering en betaalt hij jou je salaris door. Stopt je dienstverband tijdens je verlof? Laat dan de uitkering op je eigen bankrekening storten. Dat is dan wel zo makkelijk.
 8. Je kindje ligt in het ziekenhuis?

  Soms heb je langer recht op een bevallingsverlof omdat je kindje in het ziekenhuis ligt. Het is een hele berekening. Heb je al langer dan 10 weken recht op bevallingsverlof, dan wordt hier rekening mee gehouden. In totaal kun je recht hebben op zo'n 20 weken bevallingsverlof. Heb je het minimum van 10 weken bevallingsverlof? Dan kunnen er nog maximaal 10 weken bij komen. Laten we eens kijken naar de lastige berekening...

 9. De berekening van je verlof als je kindje in het ziekenhuis ligt.

  Stel je hebt recht op 11 weken bevallingsverlof, omdat je kindje een week eerder kwam dan je had verwacht. Je kindje ligt vier weken in het ziekenhuis. Omgerekend is dat 4 x 7 = 28 dagen. De eerste zeven dagen tellen niet mee. Dat betekent dus 28 dagen - 7 dagen = 21 dagen. Omdat je bevallingsverlof een week langer duurt dan de gewone 10 weken, trek je deze week van de 21 dagen af. 21 - 7 = veertien dagen. Je hebt dus recht op twee weken extra bevallingsverlof.

 10. Langer bevallingsverlof? Denk aan de aanvraag!

  Doe op tijd je aanvraag verlenging bevallingsverlof. Uiterlijk twee weken voor het eind van het gewone bevallingsverlof moet je de aanvraag bij het UWV hebben ingediend. Je vraagt hiervoor eerst nog een verklaring aan het ziekenhuis dat je kindje daar ligt. Deze verklaring stuur je dan naar het UWV en zij berekenen dan de langere termijn. Vaak wil je werkgever dit wel voor je aanvragen.

 11. Je krijgt een tweeling, drieling, vierling? Langer zwangerschapsverlof.

  Als je een meerling verwacht, krijg je langer zwangerschapsverlof. Je moet zelfs eerder met verlof. het verlof moet 8 tot 10 weken voordat je bevalt, ingaan. Jij mag dat wel zelf bepalen. 

 12. Te vroeg geboren meerling... een voorbeeld 

  Sinds 1 april 2018 is de regeling eenvoudiger dan hier tussen haakjes staat. Zijn je kinderen te vroeg geboren, dan neem je de weken die niet zijn gebruikt voor je zwangerschapsverlof, gewoon mee naar je bevallingsverlof.  Ging je met acht weken met zwangerschapsverlof, maar kwamen je kindjes al na vijf weken? Dan neem je die drie overgebleven weken mee naar je bevallingsverlof.  Stel: Je hebt vijf weken zwangerschapsverlof gehad. Je hebt altijd recht op twintig weken zwangerschaps-  en bevallingsverlof. Je krijgt dus 20 minus 5 = 15 weken bevallingsverlof.

  (Vaak worden meerlingen te vroeg geboren. Je hebt dus een kortere tijd zwangerschapsverlof gehad, dan je had verwacht. Die weken mag je niet altijd meenemen maar je bevallingsverlof. Alleen als het zwangerschapsverlof korter is geworden dan 6 weken mag je die weken bij je bevallingsverlof optellen. Stel: Je bent acht weken voordat je werd uitgerekend met zwangerschapsverlof gegaan. Je drieling komt drie weken te vroeg. Je hebt dus drie weken korter zwangerschapsverlof dan je van te voren had bedacht. Wat mag je meenemen naar je bevallingsverlof dat gewoonlijk 10 weken duurt? Je hebt vijf weken zwangerschapsverlof gehad. In plaats van met acht weken wordt er gerekend met zes weken minimaal zwangerschapsverlof. Dat betekent dus de volgende berekening: zes weken minus vijf weken is 1 week te weinig zwangerschapsverlof. Die ene week mag je meenemen naar je bevallingsverlof. Je hebt nu 10 weken plus een week is elf weken bevallingsverlof.)

 13. Te laat geboren tweeling, drieling, meerling... nog een voorbeeld

  Stel: Je hebt 10 weken zwangerschapsverlof, maar je zit in de uitzonderlijke situatie dat je tweeling op zich laat wachten. Je bevalt pas 9 dagen na de uitgerekende datum. Dat heeft geen gevolgen voor je bevallingsverlof. Dat blijft gewoon 10 weken. Een voorbeeld van een uitzonderlijk lang zwangerschaps- en bevallingsverlof van in totaal meer dan 21 weken! 

 Ik wens je een heerlijke tijd toe. Geniet van je verlof!

Heb je nog vragen? Je mag me altijd bellen: 06-36437303 of start direct een chat.

 

 

Wie betaalt de jurist? Vaststellingsovereenkomst
0
0
0
s2sdefault

Je werkgever wil afscheid van je nemen, ontslag. Misschien zag je het aankomen, misschien ook helemaal niet. Wat nu?

Als hij jouw instemming krijgt, is het UWV of de rechter niet nodig. Hij biedt je daarom een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst aan.

Maar hoe weet je nu of het klopt wat er in staat? Hou je recht op WW? Krijg je voldoende geld mee? Is aan alles gedacht?

Er zitten inderdaad nogal wat haken en ogen aan het tekenen van een overeenkomst. Voor je het weet krijg je onvoldoende geld mee of geen transitievergoeding. Ook kan het zomaar zijn dat je geen uitkering krijgt. Dat is het laatste wat je wilt.

Een eerste advies: Teken nooit zomaar zo'n overeenkomst. 

 

En wat nu? Je hebt twee opties:

1. Je gaat niet akkoord. De werkgever moet dan naar het UWV of de rechter voor het ontslag.

2. Je komt even bij mij langs. Virtueel is voldoende ;-)   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , chat of 06-36437303

 

Optie twee: JuriMail

Kies je voor optie twee dan praat ik je overeenkomst met je door en beoordeel of je alles krijgt waar je wettelijk recht op hebt en of je netjes wordt behandeld. Ook overleg ik met je of het verstandig is om te tekenen. Zeker als je eigenlijk helemaal niet weg wilt, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn. Het kan zo maar zijn dat een ontslag via de rechter echt niet zal lukken, omdat er helemaal geen echt goede reden is om jou te ontslaan! 

Ik communiceer met je werkgever over het ontslag en als je de vaststellingsovereenkomst wilt tekenen, onderhandel ik over noodzakelijke wijzigingen en over je opzegtermijn en je vergoeding. Voldoet de vergoeding aan de wettelijke eisen en is dat wel voldoende of heb je recht op méér? Veelal kun je veel meer geld meekrijgen dan in eerste instantie wordt geboden! Ik hou doorlopend contact met je en je kunt me altijd tussendoor bellen of mailen. 

 

En dan de vraag waar ik mee begon: Wie betaalt de jurist?

De meeste werkgevers zullen een vergoeding geven voor het inschakelen van een jurist. Het is namelijk ook in hun belang dat jij goed weet wat je tekent.

Een werkgever moet voldoende uitleg geven over de gevolgen van de overeenkomst en wil natuurlijk ook graag dat je niet terugkomt op je besluit. 

Kijk dus even na of er een vergoeding is opgenomen, dan weet je waar je aan toe bent. 

En mocht dat niet zo zijn? Bel of mail me toch even. Wie weet breng ik je werkgever wel op andere gedachten. ;-)

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., chat of 06-36437303

 

 

Poortwachter, niet de Wia in!
0
0
0
s2sdefault

Poortwachter in 10 punten. Niet in de WIA, maar op weg naar herstel!

 

1. Poortwachter

Poortwachter slaat op de Wet verbetering Poortwachter, waarin werd vastgelegd dat diverse regels in het Burgerlijk Wetboek en andere wetten werden aangepast. Onder andere zijn dat de regels over de ziekmelding, de re-integratie en de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever. Hebben we het dus over de Wet verbetering Poortwachter (Wvp) dan gaat het over de wet die een een aantal plichten van de werknemer betreffende het arbeidsongeschiktheidsproces en de re-integratie regelt.

 

2. Ziekmelding

Ben je ziek dan moet je je direct ziek melden. Doe dat ook direct. Gewoonlijk heeft de werkgever je ook de verzuimregels gegeven. Bijvoorbeeld in je arbeidsovereenkomst, de personeelsgids of de cao.

 

3. Probleemanalyse

Ben je zes weken ziek en verwacht de arbodienst dat dat langer gaat duren, dan zal de arbodienst een probleemanalyse opstellen en een advies geven over de mogelijkheden tot herstel en werkhervatting. Voor die tijd ben je dus al lang bij de arbo-arts geweest, misschien zelfs regelmatig.

 

4. Plan van Aanpak

Zijn er mogelijkheden? Dan moet de werkgever samen met de werknemer een plan van aanpak maken, waarin jullie het advies van de arbodienst als basis gebruiken.

 

5. Evaluaties van het Plan van Aanpak

Een plan van aanpak moet regelmatig worden aangepast en bijgesteld, omdat jouw mogelijkheden steeds veranderen. Je wordt bijvoorbeeld steeds een beetje sterker. Regelmatig geeft de arbodienst ook advies over hoe vaak er contact zou moeten zijn tussen werknemer en werkgever. Bijvoorbeeld eens in de drie weken.

 

6. Plan van Aanpak niet vereist

Zijn er geen mogelijkheden om aan het werk te gaan? Dan is het Plan van Aanpak niet nodig.

 

7. Casemanager

De werknemer wijst samen met de werkgever een zogenoemde casemanager aan die de uitvoering van het Plan van Aanpak gaat begeleiden en zorgt voor de contactmomenten.

 

8. Re-integratiedossier

De werkgever moet alle afspraken en alle acties die gericht zijn op herstel en re-integratie vermelden in een zogenaamd re-integratiedossier.

 

9. Eerstejaarsevaluatie

Het UWV geeft altijd een seintje aan de werkgever dat het jaar bijna is verstreken. Na 1 jaar moeten de werknemer en werkgever de re-integratie inspanningen van het afgelopen jaar evalueren. Hoe is het gegaan, wat ging goed, wat ging minder goed, in hoeverre is werknemer weer aan het werk, welke obstakels zijn er nog, is er wel voldoende gedaan, etc. En natuurlijk hoe nu verder.  Dit wordt de eerstejaarsevaluatie genoemd.

 

10. Doel bereiken door goede samenwerking

De WvP regelt dus het proces en de noodzakelijke samenwerking tussen werknemer, werkgever en arbodienst. Dit alles met het doel: Een voorspoedig herstel en werkhervatting.

 

 

0
0
0
s2sdefault

Je bent op zoek naar antwoorden en je leest nu mijn site. Helaas kun je geen antwoord vinden op je vraag. Vervelend. Wat zeg ik... meer dan vervelend.

 Toch is het niet zo gek dat je het juiste antwoord niet kunt vinden. Heel veel informatie staat niet op mijn site, omdat ik er gewoonweg de tijd niet voor heb. En al had die informatie er wel gestaan, dan nog was je waarschijnlijk niet geholpen. Dat komt omdat elk probleem, iedere vraag net ietwat anders is en het daardoor net een beetje buiten de algemene informatie valt.

Gelukkig heb ik wel een oplossing voor je. Je kun je hier altijd een antwoord krijgen. Hoe fijn is dat?

 

Heb je een eenvoudige vraag? Stel deze dan via de chat. Gewoon, gratis en voor niets... bij mij.

Is je vraag ingewikkelder of heb je liever persoonlijk contact? Ook dat kan. Gewoon even bellen: 06-36437303. Zo eenvoudig als wat.

En nee, je krijgt niet direct een rekening voorgeschoteld. Maar mocht er meer tijd en uitzoekwerk nodig zijn, dan bespreken we de kosten samen. Je krijgt altijd vooraf duidelijkheid. Maar zoals gezegd, het eerste contact, via chat, mail of telefonisch is gewoon gratis. 

 

Dus wat ik even wilde zeggen...heb jij een probleem op je werk, is er een conflict of krijg je onvoldoende betaald.. dan mag je zeker weten bij mij.

Tot gauw,

Monique Stegeman

Chat rechtsonder op de site

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: 06-36437303

 

 

Combineren borstvoeding en baan
0
0
0
s2sdefault

 

Je wilt je kindje borstvoeding geven maar ook weer aan het werk. Best een lastige combinatie. De rechten en plichten van werknemer en werkgever zijn gelukkig in de wet uitgebreid geregeld. In de arbeidstijdenwet wordt gesproken van voedingsrecht. 

 

Borstvoeding wordt al jarenlang aangeraden. Kijk bijvoorbeeld eens bij het voedingscentrum.nl. De kraamverzorgster zal er vast met je over gesproken hebben. En ook in het ziekenhuis komt er vaak een lactose-deskundige bij je langs om borstvoeding te promoten. Als je kiest voor borstvoeding heeft dat natuurlijk voor langere tijd consequenties. Een ervan is: hoe combineer je borstvoeding met je werk? 

In plaats van borstvoeding zul je waarschijnlijk vaak voor kolven kiezen. Wel de voordelen van moedermelk, maar dan via een flesje. En dat is gelijktijdig ook wel weer heel leuk. Je partner kan dan behulpzaam zijn bij de voeding van jullie kind.

De arbeidstijdenwet heeft geregeld dat borstvoeding of kolven tijdens je werk gewoon door kan gaan.

De eerste zes maanden zijn dit je rechten:

 • Het loon moet gewoon worden doorbetaald.
 • De werkgever moet zorgen voor een geschikte en afsluitbare ruimte. (Met een bed of rustbank).
 • Er moet een koelkastruimte ter beschikking zijn.
 • Je hebt het recht om 1 of meerdere (extra) pauzes te nemen. (Maximaal 1/8ste deel van je werktijd).
 • Je kunt niet worden verplicht tot overwerk.
 • Je kunt niet verplicht worden tot het verrichten van een nachtdienst.
 • Je hebt recht op regelmatige werktijden en rusttijden. Geen onregelmatig werk.

Bovenstaande rechten worden verlengd tot negen maanden als je borstvoeding geeft of kolft. Je hebt de eerste negen maanden na de geboorte het recht om tijdens je werk te kolven of borstvoeding geven. Je mag daarvoor je werkzaamheden gewoon onderbreken en je mag zo vaak en zo lang als nodig is kolven of borstvoeding geven. Er zit wel een maximum aan: namelijk maximaal een kwart van de arbeidstijd van die dag of die oproep. 

Je moet je werkgever wel vragen om deze rechten of je werkgever hiervan op de hoogte stellen. Zo kan de werkgever er binnen een redelijke termijn voor zorgen dat je op tijd van deze rechten gebruik kunt maken. Het staat je natuurlijk vrij om eigen afspraken te maken, bijvoorbeeld om thuis borstvoeding te geven of tijdelijk thuis te werken.

 

 

Valtijnsdag liefde op de werkvloer
0
0
0
s2sdefault

Dinsdag is het weer zover. Valentijnsdag. Ben jij verliefd op een collega? Heb je het al verteld? Kom op: Valentijnsdag laat je toch niet zomaar voorbij gaan?

Verliefd op een collega, een manager, je baas. Je bent echt niet de enige. Liefde op het werk komt heel veel voor. Geen wonder ook. Je hebt vaak dezelfde achtergrond, dezelfde interesses en ziet elkaar ook nog eens heel vaak.

Maar.. kan het nu eigenlijk wel?

 Ja, het kan! Stuur die kaart maar weg, geef dat stiekeme briefje maar door.

Bekijken we het juridisch dan wordt je liefde ondersteund door art. 10 Grondwet en art. 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Je hebt recht op privacy en recht op vrije partnerkeus.

Maar let op: je bedrijf kan een gedragscode hebben. Er even voor het gemak van uitgaande dat het een goede code is: Hou je er aan!

De regels in de code gaan meestal over openheid over je relatie en extra regels indien er sprake is van functie-ongelijkheid. Bijvoorbeeld een relatie met je manager, die jou ook beoordeelt. 

Tot slot… de meeste relaties op de werkvloer zijn kortstondig…dus bedenk alvast - heel onromantisch - hoe je na een half jaar goed blijft samenwerken.

Lot’s of Love