Vakantie en verlof. Veel regels.

vakantie en verlof
0
0
0
s2sdefault

De lijst met in de wet geregelde verlofsoorten is best lang. Alle mogelijkheden tot verlof kennen hun eigen regels. Aan deze regels moet u minimaal voldoen. Soms mag u er van afwijken. Dat afwijken is dan ook vaak aan regels onderworpen. Overigens mag u altijd wel een betere regeling maken.

 

 

Koningsdag feestdagen
0
0
0
s2sdefault

Wist u dat het vrijgeven op feestdagen helemaal niet in een wet is geregeld? Onderstaand ziet u de officiële feestdagen in Nederland. Op deze dagen zijn heel veel werknemers vrij. Dat staat dus niet in de wet, maar is vaak wel geregeld in de cao of in de arbeidsovereenkomst. Ook kunt u bepaalde feestdagen of andere dagen als verplichte vrije dagen aanwijzen. Maak deze dagen wel tijdig bekend bij uw personeel.

 

 

vraagteken aantal vakantiedagen
0
0
0
s2sdefault

Vraag werkgever: Wat is het aantal verplichte vakantiedagen per jaar?

Antwoord:

Volgens de wet heeft een werknemer recht op 4 maal het aantal arbeidsuren per week. Een werknemer met een contract van 40 uur per week, heeft dus recht op 4 x 40 is 160 uur per jaar, ofwel 20 dagen per jaar ( 4 x 4 weken = 20 dagen).  Deze dagen worden de wettelijke vakantiedagen genoemd. 

Veel cao's kennen een werknemer meer dagen toe. Bijvoorbeeld in plaats van de bovenstaande 20 dagen, 25 dagen. Deze extra dagen worden ook wel bovenwettelijke vakantiedagen genoemd.