0
0
0
s2sdefault

 

Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid is er veel geschreven over de transitievergoeding.
"Transitievergoeding lager dan ontslagvergoeding",
"Ontslag goedkoper geworden".
En ja, het klopt... maar niet voor iedere werkgever!

Was het voor 2015 nog mogelijk om medewerkers te ontslaan zonder een ontslagvergoeding, tegenwoordig is (bijna!) altijd een transitievergoeding verplicht. Een extra kostenpost dus. En deze extra kostenpost zorgt er voor dat werkgevers op zoek gaan naar mogelijkheden deze kosten zoveel mogelijk te ontlopen. Een slapend dienstverband is zo'n mogelijkheid. Bij een slapend dienstverband gaat het om een arbeidsovereenkomst met een langdurig zieke werknemer. Deze arbeidsovereenkomst wordt na twee jaar niet ontbonden, maar in stand gehouden. Reden? Het ontlopen van de transitievergoeding. 

 

Een voorbeeld:

Mevrouw X is al meer dan twee jaar ziek. U heeft de afgelopen twee jaar haar loon doorbetaald, want dat is wettelijk verplicht. Ook is er gewerkt aan re-integratie. Al met al een grote kostenpost, want ondertussen moest het werk wel worden gedaan en heeft u een nieuwe medewerker aangetrokken die de werkzaamheden van mevrouw X heeft overgenomen.

Omdat mevrouw X al twee jaar ziek is en haar werkzaamheden niet meer kan doen, hoeft u het loon nu niet meer te betalen. U besluit mevrouw X te ontslaan, omdat  u niet verwacht dat zij binnen een half jaar weer aan het werk kan. U maakt een eindafrekening en komt er nu ineens achter... er moet ook nog een transitievergoeding worden betaald. 

Mevrouw X werkt al 20 jaar bij uw bedrijf en heeft in die tijd een behoorlijk salaris verdiend. De berekening komt op een totaal van 25.000 euro. Dat is een stevige kostenpost.. geheel onverwacht.

Wat nu?
U besluit mevrouw X niet te ontslaan maar gewoon in dienst te houden. Ze kan niet meer werken en hoeft dus niet meer te worden betaald. Het is een slapend dienstverband. En omdat zij niet wordt ontslagen hoeft er ook geen transitievergoeding te worden betaald. De uitweg is gevonden!

 

Kan dit allemaal zomaar? 

Ja, dit kan.. tot nu toe dan. Er zal een tijd komen dat dit "gat" in de wetgeving wordt gerepareerd of dat rechters er anders over gaan oordelen.

 

De rechterlijke uitspraken tot eind januari 2017:

Geen verwijtbaar handelen werkgever, slapend dienstverband is toegestaan.

 

 Let op

  • De rechterlijke macht kan er over enige tijd anders over gaan denken. Verder vindt minister Asscher het uitermate onfatsoenlijk werkgeverschap. Er wordt gewerkt aan een compensatieregeling.(Gaat deze door, dan gaat dit per 1 januari 2019 in).
  • De opbouw van de dienstjaren loopt door, dus wordt de transitievergoeding steeds hoger.
  • U moet op zoek blijven naar passende arbeid. Gaat de werknemer weer aan het werk, dan kan passende arbeid de eigen bedongen arbeid worden. En dat betekent dat als de werknemer weer ziek wordt, u opnieuw twee jaar loon moet doorbetalen.
  • Denk na over de nadelige gevolgen voor uw zieke medewerker. Kijk eens naar de uitzendingen van EenVandaag:  ruim duizend werknemers in slapend dienstverband  en ook spookcontracten bij grote werkgevers