Ook u heeft het zich vast wel eens afgevraagd: Heb ik nu een advocaat nodig of kan een jurist mij bijstaan? Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist? 
JuriMail is een juridisch adviesbureau van mevr. mr. M.M.G. Stegeman. Zij is geen advocaat, wel meester in de rechten (mr.) en dus een jurist.
In onderstaand artikel kunt u lezen wat de grote voordelen zijn van het inschakelen van een jurist. 

Opleidingsverschillen jurist - advocaat.

Een advocaat is een jurist die na zijn of haar universitaire studie nog een advocatenopleiding heeft gedaan. In die opleiding ligt het accent op de specifieke bevoegdheden van de advocaat.
Een universitair geschoolde jurist heeft dezelfde universitaire studie gedaan als de advocaat, maar heeft daarna niet meer de advocatenopleiding gevolgd. Zij zijn beiden meester in de rechten (of soms doctorandus) of tegenwoordig Master of Laws. 
Naast de universitair geschoolde jurist hebben we de laatste jaren ook hbo-juristen. Hun titel is Bachelor of Laws.

Soms is alleen een advocaat mogelijk 

In de wet is geregeld welke rechter bevoegd is in bepaalde zaken.
Als uw zaak direct of in hoger beroep bij de rechtbank dient, moet u altijd een advocaat inschakelen. Dat noemen we verplichte procesvertegenwoordiging. Er zijn echter heel veel zaken waarbij dat niet nodig is.
Heeft u een conflict met de overheid, bijv. de gemeente of de provincie, dan is het nooit verplicht om u door een advocaat te laten bijstaan.

Toevoeging

Toevoeging betekent dat uw kosten aan de advocaat worden vergoed door de overheid. Toevoeging geldt niet voor een jurist. (Houdt wel rekening met de mogelijkheid van "no cure no pay" bij de jurist.)
Het is altijd verstandig om even na te kijken of na te vragen of u in aanmerking komt voor toevoeging en wat dat voor u kan betekenen. De hoogte van het door u te betalen bedrag is afhankelijk van uw inkomen.
Zo bepaalt u zelf wat voor u de beste keuze is.

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een jurist? 

Goedkoper dan een advocaat

Direct beschikbaar voor juridische hulp

Net zo deskundig

Laagdrempeliger

"No cure no pay" mogelijk

De kosten

Een advocaat hanteert in de regel een hoger tarief dan een juristen. De hoge opleidingseisen en -kosten en de tijd die nodig is voor zijn of haar te behandelen zaken, rechtvaardigen dat ook.

Een jurist heeft de beroepsopleiding van advocaat niet gevolgd en heeft deze voor haar of zijn zaken ook helemaal niet nodig. Een jurist adviseert en onderhandelt met name namens u. Ook kan een jurist namens u naar de rechter, zolang het -globaal gezien- gaat om zaken die aanhangig kunnen worden gemaakt bij de kantonrechter of de bestuursrechter. 

No cure no pay

No cure no pay betekent dat u niet betaalt als de zaak niet wordt gewonnen. Juristen mogen procederen op basis van no cure no pay, in tegenstelling tot advocaten. Het winnen van de zaak vereist deskundige en gedreven inzet van de jurist. U weet hierdoor zeker dat uw belangen zo goed mogelijk worden verdedigd.

 Laagdrempeliger

Werkt de jurist vanuit huis of komt de jurist bij u thuis of op de zaak, dan is dat een plezieriger en comfortabeler omgeving dan in een chique advocatenpand. U wordt minder uit uw comfortzone gehaald en dat is een prettiger start voor een goede communicatie over de zaak. 

Advies en procederen

Iedere jurist en iedere advocaat heeft zo zijn of haar specialisaties. Deze keuze is dus van belang. Een jurist kan u in vele zaken bijstaan. Dat geldt in ieder geval voor alle procedures bij de bestuursrechter, maar ook voor vele procedures bij de kantonrechter. Bij de bestuursrechter komt u terecht als u conflicten heeft met bijvoorbeeld de gemeente, het UWV of de provincie. Bij de kantonrechter heeft u geen advocaat nodig als het gaat om arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoop, consumentenkrediet of conflicten met burgers waarbij het om max. €25.000,- gaat. Daarnaast kunt u bij JuriMail terecht voor advies en/of het maken van een bezwaar tegen bijv. een WMO-beslissing.

Volledige en deskundige begeleiding door een jurist in uw zaak, van A tot Z. Een geruststellend idee. Net zo deskundig, maar een stuk voordeliger.