U bent werknemer?

 

U kunt hier vragen en antwoorden vinden over uw rechten en plichten. 

Op de site vindt u algemene antwoorden, voor uw specifieke situatie kan het allemaal net iets anders liggen. Houdt u daar rekening mee.

Heeft u een vraag waar u geen antwoord op kunt vinden?  U kunt uw vraag naar me mailen en ik zal uw mail zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Misschien wilt u liever een individueel, op uw situatie toegespitst advies? Dat doe ik graag, maar daar hangt wel een klein prijskaartje aan. Ik zal u altijd vooraf aangeven wat de kosten zullen zijn. U komt nooit voor verrassingen te staan. 

Voor een vraag kunt u mij mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilt u liever snel even telefonisch contact? Ook dat kan.
Telefoonnummer: 053-4619377 of 06-36437303

 


 

Zwangerschapsverlof

 

Je bent zwanger? Geweldig. Super nieuws. Gefeliciteerd.

 

Maar nu wil je natuurlijk alles weten over werken en zwangerschap.
Waar heb ik recht op, wat moet ik regelen? Wanneer mag ik stoppen met werken, betaalt mijn werkgever mijn salaris door, kan ik worden ontslagen omdat ik zwanger ben, hoe lang duurt het verlof, wat als ik een tweeling krijg?

Je kunt hier de meeste regels vinden over het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Tip: Hou deze twee verlofsoorten goed uit elkaar bij het lezen.

Je vragen over ziek tijdens of voor je zwangerschap en ontslag zal ik in een volgend blog uitleggen.

Laten we maar gewoon beginnen bij het begin. Lees je mee?  

 1. De wet

  De Wet heeft het over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Zwangerschapsverlof is de periode tot en met je bevalling, bevallingsverlof het verlof dat begint op de dag ná de bevalling.

 2. Solliciteren

  Als je zwanger bent hoef je dat niet te vertellen bij een sollicitatie en het mag ook niet worden gevraagd. Doen ze dat wel? Dan mag je zelfs ¨jokken".

 3. Wanneer mag of moet ik stoppen met werken en hoe lang duurt mijn verlof?

  Ben je gewoon lekker aan het werk? Dan komt er natuurlijk een tijd dat het werk voor jou te zwaar wordt. Ook voor het kindje is het op een gegeven moment beter dat je het wat rustiger aan doet. Je kunt verlof krijgen vanaf de zesde week voorafgaande aan de datum dat je uitgerekend bent. Vier weken voor die tijd ben je verplicht om te stoppen met werken. Je zwangerschapsverlof duurt dus meestal tussen de vier en zes weken. Daarna heb je recht op bevallingsverlof. De duur van het bevallingsverlof is 10 weken. Heb je maar vier weken zwangerschapsverlof opgenomen? Dan krijg je twee weken extra bevallingsverlof. Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof opgeteld duurt namelijk minimaal 16 weken. Verwacht je een meerling? Kijk dan even onder punt 10.

 4. Langer dan 16 weken verlof?

  Soms duur het verlof langer, bijvoorbeeld omdat je kindje later komt dan verwacht, waardoor je langer zwangerschapsverlof hebt. Stel je kindje komt twee weken later terwijl je zes weken zwangerschapsverlof had opgenomen. Je hebt dan 8 weken zwangerschapsverlof gehad, maar je krijgt ook nog 10 weken bevallingsverlof, samen 18 weken verlof. Je houdt namelijk altijd recht op het minimum bevallingsverlof van 10 weken. Kijk voor de regels van meerlingen bij punt 11.

 5. Langer bevallingsverlof?

  Soms heb je geen zwangerschapsverlof of een zwangerschapsverlof van bijvoorbeeld maar twee weken als je kindje te vroeg wordt geboren. Is dat bij jou zo? Dan krijg je de weken die je eigenlijk had ingepland als zwangerschapsverlof nu als bevallingsverlof. Je houdt namelijk altijd recht op het minimum van 16 weken verlof in totaal. Ik weet nog goed dat ik zelf mijn kindje kreeg de dag voorafgaand aan mijn zwangerschapsverlof. Veel te vroeg. Maar daardoor wel een lekker lang verlof van 16 weken.  

 6. Gespreid opnemen bevallingsverlof

  Tegenwoordig mag je je bevallingsverlof ook in delen opnemen. Dat mag nadat je 6 weken bevallingsverlof hebt genoten. De andere weken mag je dan verdelen over een periode van maximaal 30 weken. Je moet dat wel in overleg met je werkgever doen. Vraag het gespreide verlof dan uiterlijk 3 weken na het begin van je bevallingsverlof aan bij je werkgever. De werkgever heeft 2 weken de tijd om een beslissing te nemen. Hij mag alleen weigeren als het bedrijf ernstig in de problemen komt door dit gespreide verlof. 

 7. Aanvragen verlof

  Je vraagt het zwangerschaps- en bevallingsverlof aan bij je werkgever. Uiterlijk drie weken voor ingang van het verlof. Maar het is beter dit veel eerder te doen. Je werkgever wil een zwangerschapsverklaring. Deze verklaring kun je krijgen van je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Je werkgever vraagt dan namens jou de uitkering aan bij het UWV. Meestal ontvangt de werkgever de uitkering en betaalt hij jou je salaris door. Stopt je dienstverband tijdens je verlof? Laat dan de uitkering op je eigen bankrekening storten. Dat is dan wel zo makkelijk.
 8. Je kindje ligt in het ziekenhuis?

  Soms heb je langer recht op een bevallingsverlof omdat je kindje in het ziekenhuis ligt. Het is een hele berekening. Heb je al langer dan 10 weken recht op bevallingsverlof, dan wordt hier rekening mee gehouden. In totaal kun je recht hebben op zo'n 20 weken bevallingsverlof. Heb je het minimum van 10 weken bevallingsverlof? Dan kunnen er nog maximaal 10 weken bij komen. Laten we eens kijken naar de lastige berekening...

 9. De berekening van je verlof als je kindje in het ziekenhuis ligt.

  Stel je hebt recht op 11 weken bevallingsverlof, omdat je kindje een week eerder kwam dan je had verwacht. Je kindje ligt vier weken in het ziekenhuis. Omgerekend is dat 4 x 7 = 28 dagen. De eerste zeven dagen tellen niet mee. Dat betekent dus 28 dagen - 7 dagen = 21 dagen. Omdat je bevallingsverlof een week langer duurt dan de gewone 10 weken, trek je deze week van de 21 dagen af. 21 - 7 = veertien dagen. Je hebt dus recht op twee weken extra bevallingsverlof.

 10. Langer bevallingsverlof? Denk aan de aanvraag!

  Doe op tijd je aanvraag verlenging bevallingsverlof. Uiterlijk twee weken voor het eind van het gewone bevallingsverlof moet je de aanvraag bij het UWV hebben ingediend. Je vraagt hiervoor eerst nog een verklaring aan het ziekenhuis dat je kindje daar ligt. Deze verklaring stuur je dan naar het UWV en zij berekenen dan de langere termijn. Vaak wil je werkgever dit wel voor je aanvragen.

 11. Je krijgt een tweeling, drieling, vierling? Langer zwangerschapsverlof.

  Als je een meerling verwacht, krijg je langer zwangerschapsverlof. Je moet zelfs eerder met verlof. het verlof moet 8 tot 10 weken voordat je bevalt, ingaan. Jij mag dat wel zelf bepalen. 

 12. Te vroeg geboren meerling... een voorbeeld 

  Sinds 1 april 2018 is de regeling eenvoudiger dan hier tussen haakjes staat. Zijn je kinderen te vroeg geboren, dan neem je de weken die niet zijn gebruikt voor je zwangerschapsverlof, gewoon mee naar je bevallingsverlof.  Ging je met acht weken met zwangerschapsverlof, maar kwamen je kindjes al na vijf weken? Dan neem je die drie overgebleven weken mee naar je bevallingsverlof.  Stel: Je hebt vijf weken zwangerschapsverlof gehad. Je hebt altijd recht op twintig weken zwangerschaps-  en bevallingsverlof. Je krijgt dus 20 minus 5 = 15 weken bevallingsverlof.

  (Vaak worden meerlingen te vroeg geboren. Je hebt dus een kortere tijd zwangerschapsverlof gehad, dan je had verwacht. Die weken mag je niet altijd meenemen maar je bevallingsverlof. Alleen als het zwangerschapsverlof korter is geworden dan 6 weken mag je die weken bij je bevallingsverlof optellen. Stel: Je bent acht weken voordat je werd uitgerekend met zwangerschapsverlof gegaan. Je drieling komt drie weken te vroeg. Je hebt dus drie weken korter zwangerschapsverlof dan je van te voren had bedacht. Wat mag je meenemen naar je bevallingsverlof dat gewoonlijk 10 weken duurt? Je hebt vijf weken zwangerschapsverlof gehad. In plaats van met acht weken wordt er gerekend met zes weken minimaal zwangerschapsverlof. Dat betekent dus de volgende berekening: zes weken minus vijf weken is 1 week te weinig zwangerschapsverlof. Die ene week mag je meenemen naar je bevallingsverlof. Je hebt nu 10 weken plus een week is elf weken bevallingsverlof.)

 13. Te laat geboren tweeling, drieling, meerling... nog een voorbeeld

  Stel: Je hebt 10 weken zwangerschapsverlof, maar je zit in de uitzonderlijke situatie dat je tweeling op zich laat wachten. Je bevalt pas 9 dagen na de uitgerekende datum. Dat heeft geen gevolgen voor je bevallingsverlof. Dat blijft gewoon 10 weken. Een voorbeeld van een uitzonderlijk lang zwangerschaps- en bevallingsverlof van in totaal meer dan 21 weken! 

 Ik wens je een heerlijke tijd toe. Geniet van je verlof!

Heb je nog vragen? Je mag me altijd bellen: 06-36437303 of start direct een chat.

 

 

Wie betaalt de jurist? Vaststellingsovereenkomst

Je werkgever wil afscheid van je nemen, ontslag. Misschien zag je het aankomen, misschien ook helemaal niet. Wat nu?

Als hij jouw instemming krijgt, is het UWV of de rechter niet nodig. Hij biedt je daarom een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst aan.

Maar hoe weet je nu of het klopt wat er in staat? Hou je recht op WW? Krijg je voldoende geld mee? Is aan alles gedacht?

Er zitten inderdaad nogal wat haken en ogen aan het tekenen van een overeenkomst. Voor je het weet krijg je onvoldoende geld mee of geen transitievergoeding. Ook kan het zomaar zijn dat je geen uitkering krijgt. Dat is het laatste wat je wilt.

Een eerste advies: Teken nooit zomaar zo'n overeenkomst. 

 

En wat nu? Je hebt twee opties:

1. Je gaat niet akkoord. De werkgever moet dan naar het UWV of de rechter voor het ontslag.

2. Je komt even bij mij langs. Virtueel is voldoende ;-)   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , chat of 06-36437303

 

Optie twee: JuriMail

Kies je voor optie twee dan praat ik je overeenkomst met je door en beoordeel of je alles krijgt waar je wettelijk recht op hebt en of je netjes wordt behandeld. Ook overleg ik met je of het verstandig is om te tekenen. Zeker als je eigenlijk helemaal niet weg wilt, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn. Het kan zo maar zijn dat een ontslag via de rechter echt niet zal lukken, omdat er helemaal geen echt goede reden is om jou te ontslaan! 

Ik communiceer met je werkgever over het ontslag en als je de vaststellingsovereenkomst wilt tekenen, onderhandel ik over noodzakelijke wijzigingen en over je opzegtermijn en je vergoeding. Voldoet de vergoeding aan de wettelijke eisen en is dat wel voldoende of heb je recht op méér? Veelal kun je veel meer geld meekrijgen dan in eerste instantie wordt geboden! Ik hou doorlopend contact met je en je kunt me altijd tussendoor bellen of mailen. 

 

En dan de vraag waar ik mee begon: Wie betaalt de jurist?

De meeste werkgevers zullen een vergoeding geven voor het inschakelen van een jurist. Het is namelijk ook in hun belang dat jij goed weet wat je tekent.

Een werkgever moet voldoende uitleg geven over de gevolgen van de overeenkomst en wil natuurlijk ook graag dat je niet terugkomt op je besluit. 

Kijk dus even na of er een vergoeding is opgenomen, dan weet je waar je aan toe bent. 

En mocht dat niet zo zijn? Bel of mail me toch even. Wie weet breng ik je werkgever wel op andere gedachten. ;-)

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., chat of 06-36437303

 

 

Subcategorieën

Onder de 18 jaar en je wilt werken?

 

Nog maar net de stap op de arbeidsmarkt gemaakt?

Je eerste baan? 

Je zit nog op de  middelbare school? Of je hebt net je mbo-opleiding af?

Voor jongeren zijn er best veel afwijkende regels, dus best fijn om ze allemaal bij elkaar te hebben, toch?

 

Er zijn heel wat regels waar je nog nooit mee te maken hebt gehad. Best handig om te weten wat je rechten zijn, maar ook wat je moet.

Bovendien kennen veel werkgevers de regels ook niet zo goed. Kun je dus mooi meedenken. Bijvoorbeeld of je nog een tijdelijk contractje erbij kan hebben of wat je moet verdienen. 

Hieronder vind je de regels die voor jou van belang zijn. Gaat nog even duren voordat het helemaal compleet is, maar je mag me altijd even bellen of mailen. Gewoon doen!