Klokkenluiders...heeft u het al gehoord?

bel zw

De Wet Huis voor klokkenluiders bestaat al weer sinds 1 juli 2016. Deze wet brengt voor vele bedrijven een verplichting met zich mee. Heeft u zich er al in verdiept?

 De Wet Huis voor klokkenluiders is op 1 juli 2016 ingevoerd. Vanaf nu hoort u aan diverse verplichtingen te voldoen als u een bedrijf heeft met vijftig werknemers of meer. 

Rechts van deze tekst ziet u de link staan waar u de meest recente wet kunt vinden.

Waarom deze wet?

Om op deze wijze ervoor te zorgen dat klokkenluiders worden beschermd en daardoor maatschappelijke misstanden sneller aan het licht komen en worden opgelost.

Werknemers kunnen een melding doen als er iets mis is in het bedrijf waar hij werkt of heeft gewerkt.

Geldt deze wet voor ieder bedrijf?

Nee, de wet is gericht op bedrijven met 50 of meer werknemers. Let wel op: onder de term "werknemers" vallen ook zzp'ers, stagiairs en vrijwilligers.

Wat kan een werknemer melden? 

Een werknemer kan misstanden melden die een maatschappelijke belang hebben. De melding kan betrekking hebben op diverse gevaren.

  • Het schenden van een wettelijk voorschrift.
  • Gevaar voor de volksgezondheid.
  • Gevaar voor aantasting van het milieu.
  • Gevaar voor de veiligheid van personen.
  • Als gevolg van onfatsoenlijk gedrag komt het goed functioneren van een bedrijf in gevaar.

Uw verplichting:

U moet een klokkenluidersregeling maken. Hierin staat hoe u omgaat met deze meldingen. De ondernemingsraad heeft instemmingsplicht.

Waarom heet de wet Huis voor klokkenluiders?

U moet een veilige omgeving scheppen voor de werknemer, een veilig thuis. Daarnaast is er een externe instantie opgericht, een veilige huis voor alle klokkenluiders. Alle klokkenluiders, dus zowel de werknemers als de werknemers en ambtenaren van de overheid. En dat is niet alles, ook zzp'ers, oud-werknemers,vrijwilligers, stagiaires kunnen de klok laten luiden.

Kunnen werknemers niet goed terecht bij hun eigen werkgever, dan zijn ze welkom in dit Huis. Ook kan het zijn dat u te weinig heeft gedaan. Dan mag het Huis zelfstandig een onderzoek uitvoeren. Het Huis kan dan aanbevelingen doen en deze worden gepubliceerd.

U kunt bij ons terecht voor een klokkenluidersregeling.

Bel naar: 06-36437303 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.